Sommige kinderen hebben een vertraagde taalontwikkeling (beperktere woordenschat, beknopte zinsbouw, moeite met verbuigingen,..). Hierdoor scoren ze gemiddeld lager dat de ‘normgroep’ en hun taalniveau komt dus overeenkomt met het taalniveau van een jonger kind. Via specifieke taaltherapie kan het zijn dat het kind zijn/haar achterstand inhaalt.
De taalontwikkeling verloopt volgens een bepaald patroon. De taalprestaties die het kind minimum moet vertonen op een bepaalde leeftijd zijn de volgende (volgens Goorhuis & Schaerlaekens, 2000):
Wanneer deze afwijkend/ vertraagd verloopt, kan logopedie ingezet worden.
Wanneer er sprake is van een ernstige expressieve (praten) en/of receptieve (taalbegrip) taalstoornis, die hardnekkig blijft duren en ernstig interfereert met de sociale communicatie van de kinderen en/of in de dagelijkste activiteiten die mondeling taal vereisen, spreken we van dysfasie of een specifieke taalstoornis. De taalontwikkeling van de kinderen verloopt vertraagd en ook afwijkend i.v.m de leeftijdsgenoten.
Ook bij de jonge kinderen met een taalachterstand kan specifieke ouderbegeleiding een grote meerwaarde betekenen (via directe/ indirecte therapie). Via ‘Taalmaatjes’ gaan we samen met de ouders enkele weken op een laagdrempelige manier aan de slag om de communicatie en de taal van hun kind op een speelse manier te stimuleren. De ouders worden in dit programma getraind om hun kind met spraak- en taalproblemen thuis verder te begeleiden. De ouders leren onder andere om in de alledaagse thuissituaties een rijker en bewuster taalaanbod aan te bieden. Zo maken we van de ouders mede-therapeuten bij de taalontwikkeling van hun kind. De ouderbegeleiding kan in de praktijk doorgaan, alsook via telelogopedie (online: jullie krijgen dan een link toegestuurd om online aan de sessie deel te nemen).