Bij oromyofunctionele therapie gaan we de mondspieren opnieuw in evenwicht brengen. Afwijkende mondgewoonten zoals duim-, vinger – en speenzuigen, nagelbijten, tongpersen, foutieve tongplaatsing in rust, foutieve slik, mondademhaling e.d kunnen het evenwicht in het mondgebied verstoren.
Normaal gezien is er een evenwicht tussen de verschillende spieren in en rond onze mond (tongspieren, lipspieren, kaakspieren,…). Deze spieren oefenen allen een bepaalde kracht uit op ons gebit. In normale situaties zijn deze krachten in ‘balans’. Als bepaalde spieren over-of onderontwikkeld zijn, kan dit dus het evenwicht in het mondgebied nefast beïnvloeden. Dit heeft gevolgen voor het gebit/ gezicht en in sommige gevallen ook voor onze spraak.
Bij oromyofunctionele therapie (OMFT) gaan we de mondspieren opnieuw in evenwicht brengen. Afwijkende mondgewoonten zoals duim-, vinger – en speenzuigen, nagelbijten, tongpersen, foutieve tongplaatsing in rust, foutieve slik, mondademhaling e.d worden afgeleerd. Door het afwijkende gedrag weg te nemen, komen de verschillende spieren in en rond onze mond opnieuw in evenwicht en zal dit resulteren in een verandering in het mondgebied. Om de gevolgen van afwijkend mondgedrag te beperken, is het belangrijk deze therapie in een vroeg stadium op te starten en hier thuis intensief mee aan de slag te gaan!
In therapie wordt ook gebruik gemaakt van hulpmiddelen om bepaalde gewoonten af te leren. Dit wordt samen met jullie besproken.
Oromyofunctionele therapie wordt 75% terugbetaald via de verplichte verzekering (recht op 20 sessies van 30 min). De verwijzing voor OMFT-therapie kan via een arts, tandarts of orthodontist.
We gebruiken duimhoesjes om het duimzuigen af te leren. Dit in combinatie met een stop-met-duimenprogramma. Dit kan ingezet worden bij kinderen vanaf 2- jarige leeftijd.
Bron:
www.nietmeerduimen.nl
We gebruiken duimhoesjes om het duimzuigen af te leren. Dit in combinatie met een stop-met-duimenprogramma. Dit kan ingezet worden bij kinderen vanaf 2- jarige leeftijd.
Wij zetten tijdens de OMFT-therapie, indien nodig, ook een myobrace in. Een myobrace kan ingezet worden bij:
Wat de Myobrace®-behandeling doet:
Hoe gebeurt dat? Door het kind te helpen om:
We zetten ook ‘myospots’ in, indien nodig.
De myospots worden ingezet in de therapie voor de bewustwording van de correcte tongplaatsing in rust en tijdens het praten. De myospots zijn kleverige ‘snoepjes’ (smaak banaan of blauwe bes) die bovenaan op het verhemelte (op de alveolaire rand van het verhemelte) worden geplakt.
Deze myospots helpen om de tongspieren te activeren en op deze manier te versterken. We leren op deze manier ook de correcte tongplaatsing aan en stimuleren het neusademhalen.
Hoe breng je een myospot aan?
Bron: https://myospots.com
Myotape wordt ook in therapie ingezet, indien nodig.
Open mondgedrag is een afwijkende mondgewoonte en kan dus ook een invloed hebben op ons gebit/ spieren.
Normaal gezien zijn onze lippen gesloten en rust onze tong tegen ons verhemelte en ademen we door onze neus. Bij een open mondgedrag is de mond (vaak of enkel ’s nachts, tijdens het tv-kijken, kleuren,…) geopend.
Enkele gevolgen van openmondgedrag:
In therapie zetten we myotape in om de lipsluiting te stimuleren. Hierdoor stimuleren we de lipspieren (Musculus Orbicularis Oris).
Elke myotape-strip heeft een ventilatieopening zodat je, zelfs als je neus ’s nachts volledig verstopt raakt, toch kunt ademen. De tape stimuleert de huid. Deze veroorzaakt een neurologische reactie in de spieren van de gezicht (lipspieren). Deze zorgen ervoor dat je eraan herinnerd wordt om je mond te sluiten en de neusademhaling toe te passen.
Ook kunnen myotapes ingezet worden bij :
Bron: https://myotape.shop/